Spring naar hoofd-inhoud

Nieuws

08-08-2021

Plastic afval en ESA


Vanaf maart 2021 mochten we meewerken aan het project voor ESA, waarbij onze 10 leerlingen van groep 7/8 van ’t Vogelnest hebben gewerkt aan een stripverhaal over plastic afval en de problemen die dat in de oceanen veroorzaakt.

Groep 7: Rune, Ilyas, Dani, Niek. Groep 8: Sem, Marcel, Mayla, Maxime, Dina, Jesse. 

Samen met Conor (leerkracht van een basisschool in Amerika) mochten we steeds feedback geven; bekijken of de uitleg goed was qua niveau en of ze de juiste onderdelen aanstipten. Wat spreekt kinderen in de leeftijd van 7/ 12 jaar aan en hoe breng je de informatie over....hoe lang kunnen leerlingen hun concentratie bij het filmpje houden, hoe serieus/ dramatisch mag het worden... 

We werden als klas dus echt ingehuurd door Peter de Maagt (broer van juf Rosita) en zijn team van het Europese ruimteagentschap (ESA), om hulp te bieden bij het maken van een film over plastic afval in zee. Hoe cool is dat? De kinderen vonden het spannend om een strip te maken die heel de wereld over gaat! Een kleine school die een belangrijke bijdrage levert!

Onze taak was om een ‘verhaallijn’ te ontwikkelen, een hoofdpersoon te kiezen die afval in de oceaan gooit.....de start; Wat voor soort zwerfafval... Welke diersoorten worden getroffen door het zwerfvuil op zee?  Hoe worden satellieten gebruikt om te volgen waar het afval in zee zich bevindt?  

Onze plannen werden door medewerkers van ESA bekeken en besproken tijdens vergaderingen online (waarbij de juf in het Engels onze bijdragen mocht verantwoorden) en een professioneel grafisch ontwerpbureau maakte steeds nieuwe moodboards in verschillende stijlen getekend en nieuwe versies, waarbij onze input werd verwerkt. Dit bespraken we dan in de klas en uiteindelijk konden we de animatie nog bewonderen in de laatste schoolweek. Dat vonden de kinderen heel leuk! Ze herkenden details terug; zoals het rietje en flesje, de zeeschildpad, de satelliet. De sippe gezichtjes...i.p.v. de lachende. Draaikolken in de oceanen. Ook dat er oplossingen aan het einde van het filmpje werden getoond.

Binnenkort komt de Nederlandse versie uit van het filmpje en mogen we het laten zien!

In de bijlagen kun je een idee krijgen van de verschillende stripverhalen die de kinderen hebben gemaakt in groepjes. 

-Eerst hebben de kinderen zelf gewerkt aan een verhaal (de beste versies stripverhaal 1/4) 

-Uit allerlei hoofdpersonen werd de keuze voor het rietje gemaakt, omdat deze op het schoolplein ook vaak wordt weggegooid. 

-Daarna zijn we gaan kijken wat we uit ieders verhaal konden gebruiken voor de uiteindelijke versie (=verhaal groep 7 en 8) 

-De kinderen vonden het ook erg belangrijk dat er op het einde werd gedacht in oplossingen...dus wat gebeurt er met de informatie van de ESA-satellieten en wat kunnen ze zelf doen om de plastic soep te verminderen. 

-We hebben veel filmpjes en informatie bekeken over plastic soep en de gevolgen voor het milieu. De kinderen zijn zich er veel bewuster van geworden!

Kortom een heel leerzaam project, dat zeker in het nieuwe schooljaar een vervolg krijgt. Dan gaan we met de nieuwe groep de uiteindelijke animatiefilm gebruiken als startpunt van het project over plastic afval. De leerlingen leren meer over het werk van ESA en de satellieten. We gaan dan ook echt aan de slag om in het dorp Hengstdijk zwerfafval op te ruimen.


< Afscheid juf Lia